Home » Blog » Zo creëer je een gezonde relatie met eten

Zo creëer je een gezonde relatie met eten

by Anita Mulderij

Je relatie met eten helen en waarom dit herstel zo belangrijk is

Ken je dat gevoel? Altijd bezig zijn met eten en een complexe relatie hebben met voeding? Soms ontzeg je jezelf maaltijden, terwijl je op andere momenten meer eet dan je eigenlijk zou willen. Anita Mulderij, een holistische voedingsdeskundige, heeft diepgaande inzichten in deze uitdagingen. In dit artikel deelt zij mogelijke achterliggende redenen en voorziet ze je van advies om je band met voeding te herstellen.

Wanneer je een innerlijke strijd met eten voert, wijst dit vaak op diepere emotionele lagen die om genezing vragen.

Als gevolg van dit verstoorde eetpatroon kan voeding een toevluchtsoord worden, wat gevoelens van schaamte, spijt en fysiek ongemak met zich meebrengt. Je blijft jezelf wijsmaken dat dit de laatste keer zal zijn en dat je morgen een nieuwe start maakt. Desondanks blijven onbewuste patronen zich herhalen, waardoor het je niet lukt om controle te krijgen over je eetgedrag.

Dit kan je zelfvertrouwen aantasten, leiden tot een ongezonde band met voeding en je lichaam, of zelfs uitmonden in een verslaving aan diëten. Als je worstelt met voeding, geeft dit steevast aan dat er dieperliggende kwesties spelen waar heling mogelijk is. Je hebt de kracht om jezelf deze heling te gunnen, waardoor je geest tot rust komt en je weer de teugels over je lichaam kunt nemen.

Wat houdt een ongezonde relatie met voeding in?

Je hebt wellicht nooit echt stilgestaan bij het feit dat je eigenlijk een relatie hebt met voeding, maar gedurende de hele dag onderhoud je op de een of andere manier die band. Voordat je verder gaat met lezen, is het wellicht waardevol om even een moment voor jezelf te nemen en te overdenken hoe jij jouw relatie met voeding zou beschrijven.

Velen onder ons hebben een verstoord of onrustig verband met voeding, wat betekent dat er spanning heerst en dat voeding niet langer wordt gezien voor zijn werkelijke doel: het voeden van ons lichaam en het verschaffen van energie.

De volgende signalen kunnen duiden op een verstoorde relatie met eten:

  • Voedsel is het eerste waar je aan denkt als je opstaat en het laatste waar je aan denkt voordat je gaat slapen.
  • Je legt jezelf strenge beperkingen op om een gevoel van controle te krijgen.
  • Je eet met als doel je lichaam te veranderen.
  • Je geeft voeding labels zoals ‘goed’ en ‘slecht’.
  • Schuldgevoelens komen vaak opzetten wanneer je van eten geniet.
  • Je houdt je aan zelfopgelegde regels tijdens het eten en je bent niet meer in contact met je hongergevoel en de behoeften van je lichaam.
  • Te vaak ga je overmatig eten.
  • Voeding wordt gebruikt als een manier om emoties te onderdrukken.
  • Heimelijk eten is een gewoonte geworden.

Indien je jezelf herkent in drie of meer van de bovengenoemde punten, is het duidelijk dat jouw relatie met voeding niet langer vredig en ontspannen is.

Mogelijke factoren achter een verstoorde relatie met eten

Er zijn verschillende elementen die mogelijk bijdragen aan jouw verstoorde relatie met eten.

1. Ontkennen van onze innerlijke behoeften

Vaak gebruiken we eten om een leegte te vullen, zelfs wanneer fysieke honger niet aanwezig is. Dit kan voortkomen uit het feit dat we niet meer bewust zijn van onze ware behoeften. Misschien ben je als kind niet voldoende tegemoetgekomen in je behoeften, waardoor je deze nu zelf negeert en ze onbewust compenseert met voedsel.

2. Innerlijke leegte en verlangen

Een gevoel van innerlijke leegte, verveling of een constante onverzadigbare drang kunnen wijzen op zielshonger. Dit is een signaal dat je diep vanbinnen verlangt naar iets meer, zoals passie, groei, ontspanning, plezier of levensvreugde. Als je dit verlangen negeert en blijft zoeken naar vervulling in voeding, kan dit leiden tot een verstoord eetpatroon.

3. Dynamiek binnen het gezinssysteem

Soms kan iets binnen jouw gezinssysteem ervoor zorgen dat je voortdurend naar eten verlangt, zelfs zonder fysieke honger. Dit kan te maken hebben met een tekort binnen het gezinssysteem. Het kan gaan om daadwerkelijke armoede en voedselschaarste, of om een psychologische dynamiek waarin je het gevoel hebt dat je alleen geaccepteerd wordt als je zwaar bent. Dit kan voortkomen uit een dieper verstrengeld familiepatroon.

4. Eten als emotioneel schild

Vaak hebben we nooit geleerd hoe we emoties moeten hanteren. Op jonge leeftijd kan eten al dienen als een manier om onze emoties te dempen en onszelf te beschermen. Het kan een soort troost bieden, vooral wanneer we onze emoties niet bij onze ouders kunnen uiten. Dit mechanisme kan onbewust voortduren in ons volwassen leven, vooral als je hooggevoelig bent.

5. Invloed van de dieetcultuur

Het is opmerkelijk dat ondanks onze geavanceerde maatschappij, veel mensen een verstoord eetpatroon ervaren. Dit is deels te wijten aan de dieetcultuur en industrie die sterk aanwezig zijn. Deze cultuur speelt in op collectieve idealen, de angst om dik te worden, er niet bij te horen, ziek te worden of af te wijken van de norm. Dit draagt aanzienlijk bij aan de verstoorde relatie die velen van ons hebben met voeding en ons lichaam.

Waarom is het helen van je relatie met eten zo belangrijk?

Het herstellen van je relatie met eten betekent tevens het herstellen van de band met jezelf en je lichaam. Het koesteren van een gezonde band met voeding gaat verder dan enkel wat je eet. Het draait om het herstellen van jouw verbinding met zowel je innerlijke zelf als je lichaam, en om het respecteren van de unieke behoeften van jouw eigen lijf. Het is het loslaten van oude gewoonten die jou niet langer dienen en voeding terugbrengen naar haar oorspronkelijke doel. Dit opent de deur naar een intuïtieve benadering van eten, waarbij je opnieuw leert luisteren naar je innerlijke signalen. Hierdoor ontstaat een gevoel van vrijheid en rust, en krijg je opnieuw de controle over jouw lichaam en zelfvertrouwen.

Deze transformatie reikt verder dan jou alleen; ze legt ook een fundament voor komende generaties. Zo kunnen zij zonder belemmeringen genieten van hun eigen lichaam en hoeven ze hun eigenwaarde niet langer af te meten aan hun uiterlijk.

Hoe creëer je een gezonde relatie met eten?

Volg deze stappen om vooruitgang te boeken:

1. Zelfreflectie

Voor je aan een dieet begint, is zelfreflectie essentieel. Bewustwording vormt de basis voor genezing. Jouw eetgewoonten weerspiegelen behoeften; als je niet begrijpt wat een verstoorde relatie met eten je vertelt, zal dat jouw welzijn en zelfvertrouwen in de weg staan. Stel jezelf deze vragen:

  • Wat brengt mijn verstoord eetgedrag mij nog steeds? Welke behoeften vervult het?
  • Als ik oprecht zou eten, wat zouden mijn motivaties dan zijn?
  • Als mijn eetgedrag een stem had, wat zou het zeggen?
  • Hoe visualiseer je een ideale band met voeding?

Beschrijf de antwoorden zo gedetailleerd mogelijk.

2. Begrijp je verlangens

Wat ontbreekt er werkelijk in je leven? Welke verlangens koester je? Hoe wil je je voelen op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau? Het is cruciaal om te eten in lijn met deze behoeften. Stel je voor dat je behoefte hebt aan:

  • Mentaal: Scherpte, focus
  • Fysiek: Energie
  • Emotioneel: Vreugde
  • Sociaal: Verbinding
  • Spiritueel: Liefdevol, empathisch

Kies voeding die aansluit bij deze behoeften telkens als je eet.

3. Identificeer je saboteurs

Welk deel van jezelf laat je toe wanneer je ongezond eet? Welk deel neemt de overhand en waarom? Ontdek wat dit deel van jou nodig heeft om zelf de controle terug te nemen.

4. Verken je familiedynamiek

Een familieopstelling rond voedingsrelaties kan energetisch een groot verschil maken. Hoewel de verandering subtiel kan zijn, zal het op de lange termijn positieve resultaten opleveren.

5. Oefen bewuste aanwezigheid

Vaak eten we gedachteloos. Train jezelf om bewust aanwezig te zijn tijdens de maaltijden. Minimaliseer afleiding, adem diep voor je begint, bedank het voedsel en kauw langzaam. Eenvoudige dagelijkse ademhalingsoefeningen met “ik ben hier nu” kunnen hierbij waardevol zijn.

6. Begrijp je lichaamstaal

Leer luisteren naar je lichaam alsof het een dierbare vriend is. Deze non-verbale taal vergt tijd om te ontcijferen. Experimenteer met voeding op basis van lichaamssignalen, zoals een dip na een maaltijd of een opgeblazen gevoel. Deze ontdekkingsreis helpt je de taal van je lichaam te begrijpen.

Gun jezelf en jouw proces de tijd

Neem tijd voor dit proces; elke stap onthult een laagje tot je een ontspannen relatie met voeding ervaart. Zie dit niet als een opgave, maar als een reis om jezelf te begrijpen en te koesteren. Onthoud dat jouw groei niet alleen voor jou is, maar ook voor de komende generaties. Wat je opruimt en hoeveel je van jezelf houdt, reikt verder dan jou alleen.

Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.

Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? 
Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten.

Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

Privacy Policy