Home » Hooggevoelig (HSP) en op dieet: valkuilen & stappenplan

Hooggevoelig (HSP) en op dieet: valkuilen & stappenplan

by Anita Mulderij

Op dieet gaan als hooggevoelig persoon (HSP) is geen ideale combinatie. Ontdek de kracht van een holistische aanpak richting balans.

Als hooggevoelig persoon (HSP) ervaar je intense gevoelens, wat overweldigend kan zijn. Vaak kan eten dienen als een comfortabele manier om de overweldigende indrukken te dempen. Wanneer je eet, worden er stoffen in je hersenen aangemaakt die ervoor zorgen dat je je snel beter voelt. Dit kan echter leiden tot overeten of het maken van keuzes die niet gunstig zijn voor je gevoelige lichaam, met alle consequenties van dien.

Toch is op dieet gaan niet de ultieme oplossing. Het ware antwoord om gewicht te verliezen als HSP is om samen te werken met je lichaam en aandachtig te luisteren naar de signalen die het uitzendt.

Op dieet gaan als HSP

Hoe meer je je gevoeligheid en emoties onderdrukt en dempt met eten, des te groter de kans dat je uit balans raakt en een verstoorde relatie met eten ontwikkelt. Dit kan leiden tot eetbuien en klachten zoals overgewicht.

Wanneer je hiermee worstelt, is het verleidelijk om op dieet te gaan. Toch is voorzichtigheid geboden. De meeste dieetmethodes zijn ontworpen voor de gemiddelde persoon, en ze kunnen regels opleggen die niet passen bij jouw specifieke gevoeligheid en lichaam.

Dat je emoties dempt met eten is een copingmechanisme dat je helpt om minder te voelen. Zoek echter naar manieren om met emoties om te gaan die aansluiten bij wat jij nodig hebt.

VALKUILEN VAN EEN DIEET VOOR EEN HOOGGEVOELIG PERSOON

Door een dieet te volgen, ga je meer vanuit je hoofd eten. Dit lijkt soms eenvoudiger, maar het kan leiden tot het negeren van belangrijke signalen van je lichaam, waardoor je het contact met je lichaam verliest. Bovendien loop je het risico constant het gevoel te hebben te falen als het niet lukt om de dieetregels te volgen, terwijl deze regels waarschijnlijk niet eens passen bij jouw gevoelige lichaam. Het is dus begrijpelijk als het niet lukt om ze te volgen.

Op dieet gaan als HSP heeft daarom meestal weinig succes. Het vergroot eerder het risico op een negatief zelfbeeld, problemen met je lichaamsbeeld, het jojo-effect, eetbuien en gewichtsproblemen.

DE EFFECTEN VAN VOEDING OP EEN HOOGGEVOELIG PERSOON

 Voeding heeft aanzienlijke invloed op je welzijn, vooral als je hooggevoelig bent. Voeding die niet afgestemd is op je gevoeligheid kan je uit balans brengen, omdat het je bloedsuikerspiegel laat schommelen, je hartslag verhoogt, een opgezette buik veroorzaakt en je gemoedstoestand beïnvloedt.

Om je gewicht te stabiliseren en evenwicht in je voedingspatroon te bereiken, is het raadzaam om je levensstijl aan te passen en tegelijkertijd te leren omgaan met je gevoeligheid en samen te werken met je lichaam. Door opnieuw in contact te komen met de signalen die het geeft en ernaar te luisteren, kun je een positieve verandering teweegbrengen.

Je gevoeligheid is een krachtige eigenschap, dus het zou fantastisch zijn als je die in je voordeel kunt laten werken. Door te ontdekken welke voeding bij je past en jezelf af te stemmen op wat goed voelt voor je lichaam, kun je een nieuwe balans vinden. In plaats van te focussen op een specifiek gewicht, zul je vanuit die balans het gewicht bereiken waarbij je je krachtig en kalm tegelijk voelt, zelfs als je last hebt van overgewicht.

Je kunt de volgende stappen nemen om balans te creëren zonder een dieet te volgen als hooggevoelig persoon (HSP)

1.

Doe een EMB bloedtest om te achterhalen waar jij gevoelig voor bent.

2.

Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel en zorg dat 80% van je basisvoeding puur en natuurlijk is.

3.

Stabiliseer je bloedsuikerspiegel door je te richten op groenten, eiwitten en gezonde vetten. Kies voor langzame koolhydraten zoals boekweit, zoete aardappel, quinoa en havermout in plaats van snelle koolhydraten uit koekjes, brood en pasta.

4.

Ontdek hoeveel maaltijden per dag jou energiek laten voelen. Probeer een week lang met 3 maaltijden per dag en een week met 3 maaltijden en 2-3 tussendoortjes en onderzoek wat het beste bij jou past.

5.

Verminder stimulerend voedsel zoals koffie, suiker, alcohol en chilipeper om rust in je lichaam te bevorderen.

6.

Vertraag. Pas je aan aan jouw unieke ritme en bepaal je eigen tempo om te kunnen voelen en integreren.

7.

Creëer lichaamsbewustzijn en leer de signalen in je lichaam herkennen. Overweeg een Touch & Awareness Traject voor extra begeleiding.

8.

Houd een dagboek bij om je emoties te identificeren en leer hoe je ze kunt herkennen en waar je ze in je lichaam voelt.

9.

Verbinden met je lichaam door beweging, lichaamswerk, dans, yoga of sport.

10.

Aard jezelf dagelijks door met blote voeten binnen of buiten te lopen. Een aardingslaken of -mat kan ook helpen, vooral tijdens het slapen, om je lichaam te neutraliseren.

JOUW LICHAAM ALS INSTRUMENT

Jij bent de enige die weet hoe je je lichaam optimaal kunt gebruiken, omdat jij het het beste kent. Door op dieet te gaan, geef je de autoriteit weg.

Samen kunnen we een EMB bloedtest Traject doen om te ontdekken wat specifiek voor jouw lichaam nodig is om te optimaliseren qua voeding, leefstijl en supplementen. Zo werken we heel gericht aan het creëren van een stabiele balans en een gewicht dat past bij jouw lichaam en gevoeligheid.

Heb jij moeite om contact te maken met je lichaam en lijkt het erop dat je je de connectie met je lichaam helemaal kwijt bent? Dan kan een Touch & Awareness Traject je ondersteunen om weer contact te maken met je lichaam.

Heb je behoefte aan ondersteuning?

Wil je je lichaam weer geven wat het nodig heeft, maar weet je even niet wat dat is? Vul dan onderstaand formulier in, en samen ontdekken we de juiste stappen om jou hierbij te helpen.

Ik heb al honderden mannen en vrouwen geholpen om een gezondere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten. Mijn inzichten en kennis deel ik regelmatig op verschillende platforms, waaronder Holistik.

Heb je vragen, wil je kennismaken of een afspraak maken?

Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier, en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen. Je kunt ook direct een vrijblijvende kennismaking inplannen.

    Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

    Privacy Policy