Home » Blog » Afvallen na je 40e: zo bereik én behoud je een gezond gewicht!

Afvallen na je 40e: zo bereik én behoud je een gezond gewicht!

by Anita Mulderij

Afvallen na je 40e: zo lukt het wel

Naarmate je ouder wordt, ondergaat je lichaam veranderingen. Veel vrouwen ervaren uitdagingen met gewichtsbehoud zodra ze de leeftijd van 40 bereiken. Wellicht merk je dat het vroeger makkelijker was om gewicht te verliezen door wat aandacht te besteden aan je voeding of meer te bewegen. Nu lijkt het echter een stuk moeilijker om gewicht te verliezen, hoeveel je ook probeert. Niettemin is afvallen na je 40e nog steeds haalbaar, je dient alleen de juiste aanpak te kennen. Hierbij en holistische benadering om af te slanken na het bereiken van de 40.

Tips om effectief af te vallen na je 40e

Het is belangrijk om je bewust te zijn van enkele veranderingen die optreden in je lichaam wanneer je de leeftijd van 40 nadert:

  1. Je metabolisme vertraagt.
  2. Er zijn wijzigingen in je hormoonbalans.
  3. De samenstelling van je lichaam ondergaat veranderingen.

Deze veranderingen zijn een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, waar je weinig aan kunt veranderen. Bij sommige vrouwen begint dit proces in de dertig, terwijl anderen het pas in hun veertiger jaren merken. Hoe dan ook, vroeg of laat zal ook jij met deze veranderingen te maken krijgen. Hoe je hiermee omgaat, bepaalt echter welke invloed dit heeft op je gewicht en je lichaam. Je kunt gefrustreerd raken door deze veranderingen en ze de schuld geven van het niet kunnen afvallen, of je kunt je levensstijl en voedselkeuzes aanpassen aan de nieuwe situatie om zo positief mogelijk te blijven ondanks de veranderingen in je lichaam. Het is mogelijk om goed in je vel te blijven zitten terwijl je op een holistische manier afslankt na je 40e.

Effectief en holistisch afvallen na je 40e,
5 waardevolle tips


1. Accepteer je lichaam en leer er naar te luisteren

Een veelvoorkomende reactie bij vrouwen die ik begeleid bij het afvallen na je 40e, is paniek vanwege hun veranderende lichaam. Dit kan leiden tot beperkende diëten en onrealistige doelen vanuit hun gedachten. Ze gaan extreem lijnen, eten te weinig en verzetten zich tegen de huidige situatie, wat tot veel frustraties leidt. Dit kan de relatie met het lichaam verstoren. Als je negatieve gedachten hebt over je lichaam, eten of schuldgevoelens hebt over eten, is het cruciaal om eerst een stap terug te nemen voordat je je eetgewoonten aanpast. Erken de aanwezigheid van deze gedachten en gevoelens, onderdruk ze niet, maar geef ze ruimte. Bouw eerst een connectie met je lichaam op. Dit kun je bereiken door dagelijks te genieten van het aanbrengen van olie op je huid, te dansen, te wandelen, yoga te beoefenen, te mediteren, of andere activiteiten waardoor je uit je gedachten en in je lichaam komt. Werk aan een positieve relatie met je lichaam en omarm het zoals het nu is. Onthoud dat je meer bent dan je lichaam. Succesvol gewichtsverlies begint met acceptatie en het luisteren naar je lichaam.

2. Beheer je portiegroottes

Aangezien je stofwisseling trager wordt en je spiermassa afneemt, verbrand je minder calorieën. Daarom is het essentieel om op je portiegroottes te letten als je boven de 40 bent en wilt afvallen. Onderzoek of je werkelijk alles moet eten wat je op je bord hebt, of dat je wellicht uit gewoonte meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Probeer bijvoorbeeld een derde van je gebruikelijke portie op te scheppen en leer aandachtig naar de signalen van je lichaam te luisteren. Eet wanneer je een lichte honger in je buik voelt en stop met eten als je voldaan bent, niet wanneer je vol zit of je bord leeg is. Door langzamer te eten en elke hap ongeveer 25 keer te kauwen, zal je eerder het signaal herkennen dat je genoeg hebt gegeten.

3. Kies voor onbewerkte voeding en beperk snelle koolhydraten

Dit is extra belangrijk na je 40e. Koolhydraten uit brood, rijst, pasta, aardappelen en voedsel met toegevoegde suikers kunnen zich gemakkelijk ophopen rond je buik en je hormonen verstoren. Het is raadzaam om ze te vermijden. Gezien de veranderingen in je hormonen, is het slim om je voeding te richten op het herstellen van balans. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen in pakjes, zakjes en bakjes. Gelukkig zijn er tal van voedzame opties die rijk zijn aan eiwitten en gezonde vetten, die je zullen helpen bij vetverbranding en het ouder worden. Verhoog de inname van groenten in je dieet en voeg eieren, grasgevoerd vlees, vis, noten, zaden, oliën en fruit toe. Ook voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, zoals havermout, zoete aardappelen, boekweit en quinoa, zijn gunstig. Overweeg af en toe een maaltijd te vervangen door een goed gevulde groene smoothie. Dit zal je helpen om op een gezond gewicht te blijven, terwijl je je lichaam voorziet van essentiële vitamines en mineralen.

4. Neem de tijd

Het snel verliezen van gewicht voor bijvoorbeeld een vakantie of een evenement behoort tot het verleden wanneer je de leeftijd van 40 bereikt. Dit is eigenlijk een positieve verandering. Het is nu tijd om goed naar je lichaam te luisteren en het te voeden met wat het nodig heeft. In plaats van je te richten op gewichtsverlies, zou je je moeten concentreren op gezond eten. Eet vanaf nu gezond en onbewerkt. Laat verwachtingen over directe resultaten los en concentreer je op het aanleren van gezonde gewoonten. Zorg goed voor jezelf, dag in dag uit, omdat je het verdient. Voor elke maaltijd, neem even een moment voor jezelf. Hoe voel je je? Wat heeft je lichaam op dit moment nodig om zich energiek en goed te voelen? Door bewuste keuzes te maken voor je lichaam, telkens weer, zal je lichaam zich positief aanpassen aan je nieuwe gewoonten. Dit is de sleutel om boven de 40 af te vallen en een gezond gewicht te behouden. Neem kleine stappen en geef jezelf de tijd om nieuwe gewoonten aan te leren.

5. Pas je levensstijl aan

Bekijk ook je algehele levensstijl eens goed. Als je eerder gewicht verloor door meer te sporten, realiseer je dan dat dit wellicht niet meer voldoende is. Om gezond, slank en fit te blijven na je 40e is er meer nodig. Vermijd overmatige inspanning in de sportschool en zoek bewegingsvormen die je moeiteloos en met plezier kunt doen. Hou stress onder controle en integreer meditatie, ademhalingsoefeningen of simpelweg stille momenten in je dagelijkse routine. Al is het maar 15 minuten per dag. Gebruik dit moment om in contact te komen met jezelf. Zorg voor voldoende slaap, omdat dit je lichaam en hormonen de kans geeft om te herstellen en in balans te komen, wat extra belangrijk is na je 40e. Een goede nachtrust ondersteunt je bij het behouden van een gezond gewicht en een vitale gezondheid.

Behoefte aan begeleiding?

Afvallen na je 40e kan een proces zijn wat je liever niet alleen aangaat. Als je behoefte hebt aan begeleiding of vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je staat er niet alleen voor – ik sta voor je klaar om je te begeleiden op het pad naar zelfacceptatie en blijvende resultaten.

Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.

Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? 
Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten. Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

Privacy Policy