Home » Blog » Spiritueel afvallen: blijvende transformatie komt van binnenuit

Spiritueel afvallen: blijvende transformatie komt van binnenuit

by Anita Mulderij

Spiritueel afvallen: vanuit innerlijke heling naar een blijvend slank lichaam.

Het spirituele aspect van afslanken wordt vaak onderschat. Spiritueel afvallen erkent echter de cruciale rol van emotionele en spirituele heling bij het bereiken van blijvende transformatie. Het gaat verder dan oppervlakkige diëten en nodigt je uit om vanuit innerlijke heling een weg te bewandelen naar een lichaam dat in harmonie is met jouw welzijn. Naast fysieke verandering is er ook ruimte voor emotionele, mentale en spirituele heling als je echt wilt transformeren van overgewicht naar een gezond en slank lichaam voor altijd. Duik dieper dan ‘minder eten, meer bewegen’ en omarm een holistische aanpak voor een vervuld leven en het gewicht dat past bij je ziel.

Onverwerkte emoties of belemmerende overtuigingen

Van nature ben je volmaakt en compleet en heb je een lichaam gekozen om je aardse reis mee te maken. Dit lichaam is een verbazingwekkend intelligent voertuig, waarin talloze processen constant plaatsvinden om jou het leven te laten ervaren. Gedurende je tijd hier op aarde verzamel je vaak onbewust spirituele ballast, een fenomeen dat bij ons allemaal voorkomt en vaak onopgemerkt blijft.

Deze spirituele ballast is een opbouw van energetische lasten in ons lichaam, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Het kan voortkomen uit onverwerkte emoties of belemmerende overtuigingen die we met ons meedragen als gevolg van pijnlijke ervaringen. Dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid en een gemis aan liefde. Hierdoor raken we het contact met onze ziel en de liefde die in onszelf huist, kwijt.

Veiligheid & eigenwaarde

Onze relatie met onze ouders speelt een belangrijke rol bij het bepalen van ons gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Wanneer dit gevoel ontbreekt, gaan we vaak op zoek naar manieren om onszelf te beschermen. Voor sommigen kan voedsel een manier zijn geworden om zichzelf te beschermen, wat kan leiden tot overgewicht. Het vasthouden van deze energetische lasten resulteert letterlijk in een beschermende laag van vet. Met name de ophoping van vet rondom de buik kan een signaal zijn dat je op een onbewust niveau op zoek bent naar steun, veiligheid, liefde of zekerheid.

Eten als een bron van veiligheid

Hoewel het verminderen van deze vetlaag deels mogelijk is door gezonder te eten en meer te bewegen, blijft de ware oorzaak vaak onbewust aanwezig, waardoor de energie vast blijft zitten, zowel letterlijk als figuurlijk. Het mechanisme waarbij eten wordt gebruikt als een manier om je veilig te voelen, blijft actief, wat resulteert in het jojo-effect. Het goede nieuws is dat jij in staat bent om zelf deze heling aan te gaan en de opgeslagen energie in je lichaam vrij te laten. Hierdoor zal je het gewicht bereiken dat van nature bij jouw lichaam past.

Spiritueel afvallen in 5 stappen

1. Acceptatie en vergeving

Spiritueel afvallen door acceptatie en vergeving

In mijn praktijk zie ik vaak mensen met een emotioneel schild. Ze zijn streng voor zichzelf, wijzen zichzelf constant af en kunnen zich moeilijk verbinden met hun eigen innerlijke liefde. Dit ontstaat vaak doordat een ouder zelf niet kon liefhebben en dit niet kon doorgeven. Gelukkig kun je dit zelf transformeren door acceptatie en vergeving, zowel naar je ouders als naar jezelf toe.

2. Beweging

Spiritueel afvallen door beweging

Beweging bevrijdt vastzittende energie zoals emoties en spanning. Beweging verbetert ook je hormoonbalans en geeft je een fitter gevoel. Kies een bewegingsvorm waar je plezier aan beleeft, zelfs als het uitdagend is. Laat tijdens het sporten ruimte voor weerstand en emoties. Laat ze los en maak plaats voor licht, vreugde en plezier.

3. Aarden

Spiritueel afvallen door te aarden

Om jezelf aan te leren dat je veilig bent zonder voortdurend te moeten eten,  kun je aarden en je richten op je lichaam. Wandelen in de natuur helpt hierbij. Voel regelmatig hoe je stevig op je benen staat, adem diep in naar je onderbuik en leg een hand op je hart en een hand op je buik.

4. Affirmaties

Spiritueel afvallen door affirmaties

Ben je er achter wat de belangrijkste echte oorzaak is van je overgewicht? Dan kun je dagelijks krachtige affirmaties hardop tegen jezelf zeggen. Bijvoorbeeld: “Ik ben veilig in mijn lichaam en ontvang hulp indien nodig” of “Ik accepteer mijn lichaam zoals het is.” Nodig liefde en compassie uit om aanwezig te zijn in je leven en je te ondersteunen. Op deze manier kun je opgeslagen emoties uit het verleden loslaten, die je jarenlang een gevoel van fysieke veiligheid hebben gegeven.

5. Compassie

Spiritueel afvallen door compassie

Het is belangrijk om met compassie naar je lichaam te leren kijken, zelfs als je het’ vetlaagje’ jarenlang hebt afgewezen. Hoewel dit misschien niet meteen lukt, is het waardevol om dit te trainen. Als je er negatieve energie  aan blijft geven, blijft die energie vastzitten. Hierdoor bevestig je aan je lichaam dat het “niet goed” is. Leer jezelf aan om je zoveel mogelijk te verbinden met compassie. Als er negatieve gedachten opkomen, merk dan op dat ze er zijn, maar geef ze geen extra aandacht. Accepteer dat ze er zijn en verwelkom ze.

Luister naar de intelligentie van je lichaam

Wanneer je leert om op deze manier met alles om te gaan wat er in je lichaam gebeurt en je jezelf toestaat om alles wat je ervaart simpelweg te laten zijn, zonder het te hoeven opvullen met eten, zal de energie die je bij je draagt vanzelf weer gaan stromen. Op die manier zul je op het juiste tempo gewicht gaan verliezen. Als je aandacht besteedt aan de signalen die je lichaam je geeft, zal het vanzelf een balans vinden dat bij jouw lichaam past.

Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.

Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? 
Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten.

Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

Privacy Policy