Emotioneel overgewicht: 3 emoties die dit veroorzaken en hoe je dit kunt helen
Waarom wordt gewichtsverlies vaak zo’n struikelblok? De eenvoudige formule van minder eten en meer bewegen lijkt voor sommigen te werken, maar velen worstelen ermee. Vooral wanneer emotionele factoren het overgewicht in stand houden.
De kern van emotioneel overgewicht
Als Body Confidence coach heb ik vele vrouwen geholpen bij hun (over)gewichtsproblemen. De oorzaken liggen vaak dieper dan eetgedrag. Overgewicht komt vaak voort uit onvermogen om met emoties om te gaan, wat leidt tot destructieve patronen. Dit wordt emotioneel overgewicht genoemd. Maar welke emoties zitten erachter en hoe kunnen we ermee omgaan?
Omgaan met emotioneel overgewicht
Vaak hebben we geleerd onprettige emoties te vermijden. Slechts weinigen zijn opgevoed om emoties effectief te hanteren. Soms vullen we leegtes met eten, als troost. Dit patroon ontstaat vaak door de 3 emoties: angst, verdriet en stress.
1. Angstgerelateerde emoties
Angst om dik te zijn, falen, afwijzing, niet aan ideaalbeelden te voldoen… Deze angsten draaien vaak om het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Het kan diep geworteld raken en leiden tot zwaarte in het lichaam. Eten kan dit gevoel tijdelijk verzachten.
2. Emoties bij verdriet
Verdriet is eveneens een trigger voor emotioneel eten. Het omarmen van verdriet is lastig; we drukken het weg. Verdriet heeft diverse oorzaken en wordt soms vermeden. Suiker eten biedt kortstondig comfort.
3. Emoties door stress
Toenemende stress veroorzaakt somberheid, onrust en meer. Iedereen reageert anders. Stresshormoon cortisol komt vrij, wat vetopslag kan verhogen. Eetgedrag kan zich hierdoor aanpassen.
Emotioneel overgewicht helen
Emotioneel overgewicht is te overwinnen, maar vraagt meer dan gezond eten en bewegen. Diepgaand zelfonderzoek is essentieel om destructieve patronen te doorbreken. Dit opent deuren naar bevrijding en zelfontdekking. Observeren en aanvaarden van emoties is een start.
Stap 1: Zelfobservatie: Wat speelt er in mij?
Om begrip te krijgen voor overeten, is het cruciaal om te begrijpen wat je voelt voordat je naar eten grijpt. Noteer je gedrag en beantwoord deze vragen: Wat triggert dit gedrag? Welke bekende emoties ervaar je? Zijn er verbanden met het verleden? Voel je fysieke sensaties? Erken deze gevoelens zonder oordeel. Als je inzicht krijgt in je gedachten en gevoelens, doorbreek je de cyclus van overeten en herstel je je relatie met voedsel en je lichaam.
Stap 2: Emoties omarmen zonder actie
Accepteer je emoties zonder direct te handelen. Hoewel dit eenvoudig klinkt, is het uitdagend. Zowel onaangename als prettige gevoelens kunnen eetgedrag triggeren. Oefen in het voelen van deze gevoelens zonder ze te vermijden. Ze mogen er zijn en gaan uiteindelijk voorbij. Probeer meditatie om dit te ondersteunen. Als je getriggerd wordt, ga rustig zitten met gesloten ogen. Geef jezelf de tijd om te voelen wat er opkomt zonder actie te ondernemen. Na verloop van tijd merk je dat gevoelens vervagen en ruimte ontstaat.
Stap 3: Nieuw gedrag aanleren en het proces omarmen
Het vergt moed om ongemakkelijke gevoelens te doorstaan zonder te reageren met eten. Dit kan ondersteund worden door meditatie. Gedragsverandering kost tijd. Nieuwe paden moeten worden aangelegd in de hersenen na jaren van herhaling. Het vereist geduld en zelfliefde. Het begrijpen van de keuzes die je maakt met voeding brengt vanzelf verandering teweeg. Geen snelle oplossing, maar een proces dat voldoening en groei biedt.
Behoefte aan ondersteuning?
Als je behoefte hebt aan begeleiding of vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je staat er niet alleen voor – ik sta voor je klaar om je te begeleiden op het pad naar zelfacceptatie en blijvende resultaten.
Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.
Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten. Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.