Home » Blog » Perimenopauze en lichaamsbeeld

Perimenopauze en lichaamsbeeld

by Anita Mulderij

3 cruciale stappen voor een positief lichaamsbeeld tijdens de perimenopauze

Tijdens de perimenopauze, die vaak begint als je rond de 40 bent, komen er als vrouw zijnde stap voor stap innerlijke en uiterlijke veranderprocessen op gang. Dit kan je enorm onzeker maken en als gevolg hebben dat je veel met je uiterlijk en gewicht bezig bent, jezelf niet meer herkent en zelfs overweegt iets aan jezelf te laten veranderen. Als je in je leven veel op dieet bent geweest, kan deze fase extra kwetsbaar zijn omdat je lichaam verandert.

Hoeveel invloed heeft de perimenopauze op je lichaamsbeeld, en wat kun je doen om deze uitdagende fase zo goed mogelijk door te komen? In dit artikel ontdek je het.

De perimenopauze en lichaamsbeeld

Tijdens de perimenopauze ga je als vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Je hormonen beginnen te fluctueren, en de meeste vrouwen beginnen symptomen te ondervinden. Deze symptomen zijn zowel fysiek, als emotioneel en mentaal merkbaar.

Hoe jij je lichaam ziet, wordt bepaald door wat jij van je lichaam vindt en hoe je erover denkt. Om je zelfverzekerd te voelen, helpt het enorm als je een positief lichaamsbeeld hebt, zeker wanneer er veranderingen optreden.

Symptomen van de perimenopauze:

Vaak wordt gedacht dat het vooral om onregelmatige menstruaties en opvliegers gaat, maar er zijn veel meer symptomen die je kunt ervaren:

  • Depressieve gevoelens
  • Veranderingen in gewicht
  • Brain fog
  • Meer last van angst, onzekerheid, woede, twijfel en somberheid
  • Verminderde spiermassa
  • Veranderingen in slaappatroon
  • Dunner wordend haar en huid

Gemiddeld zijn vrouwen 51 als ze hun laatste menstruatie hebben gehad. Een jaar na de laatste menstruatie is een vrouw in de menopauze. Je bent als vrouw dus het grootste gedeelte van je veertiger jaren in de perimenopauze. Je bewust zijn van deze fase en de veranderingen die het met zich mee kan brengen, zal je helpen makkelijker door deze periode heen te komen.

Dieetverleden

Als je je hele leven veel op dieet bent geweest, kan het zijn dat je vaak te maken hebt gehad met gewichtsschommelingen en dat je al je leven lang niet tevreden bent met je lichaam. Het kan zelfs voelen alsof je daarin hebt gefaald. Dit maakt je extra kwetsbaar, omdat je tijdens de perimenopauze hoogstwaarschijnlijk te maken krijgt met fysieke veranderingen. Het is dan extra belangrijk om jezelf liefdevolle aandacht te geven. Als je dat niet doet, kan je gevoel van eigenwaarde verder worden aangetast.

Aankomen tijdens de perimenopauze

Gemiddeld komen vrouwen tijdens de perimenopauze zo’n 1 tot 4 kilo aan. Dit geldt echter niet voor iedereen; sommige vrouwen komen niet aan, het verschilt echt per persoon. Deels komt dit door de hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen. Ook kunnen andere factoren van invloed zijn, zoals een veranderend slaappatroon, verminderde spiermassa en stress. Dit kan deze periode een uitdagende fase maken, zeker als je je eigenwaarde laat afhangen van hoe je eruitziet. Er kunnen zorgen en schaamte ontstaan over je lichaamsbeeld.

Andere zaken die invloed kunnen hebben op je lichaamsbeeld tijdens de perimenopauze:

  • Stress vanwege een druk gezin, carrière, mantelzorg en sociaal leven.
  • Emoties kunnen meer overweldigend zijn en moeilijker te reguleren.
  • Als je moeite hebt met het reguleren van emoties, kan het zijn dat je uitdagende emoties op je lichaam projecteert. Omdat je je niet zo goed voelt, krijgt je lichaam “de schuld”.
  • Premenopauzale woede kan opkomen. Het gevoel niet verbonden te zijn met jezelf, omdat je verandert. Je herkent jezelf niet meer.
  • Identiteitsverandering: Onze identiteit is verweven met ons uiterlijk. Als ons uiterlijk verandert en we ouder worden dan de heersende schoonheidsnormen, komt de vraag op: “Wie ben ik eigenlijk?”. Dit kan als gevolg hebben dat je je onzekerder voelt en minder van waarde en competentie.
  • Ontevredenheid over het lichaam. Het schijnt zo te zijn dat na de menopauze er weer meer tevredenheid komt, omdat de veranderingen dan meer geaccepteerd zijn. Bij veel vrouwen verbetert het lichaamsbeeld tegen die tijd weer.

De westerse cultuur en ouder worden

Als het gaat om vrouwelijke schoonheid, ligt in de westerse cultuur de nadruk op een slank en jeugdig ideaalbeeld. Dit heeft als gevolg dat mensen zich zorgen maken over ouder worden, dat we dat liever niet willen en er alles aan doen om het tegen te gaan. We gebruiken allerlei supplementen en crèmes, volgen diëten of ondergaan botoxbehandelingen om onze huid gladder te maken.

Deze conditioneringen die in onze cultuur aanwezig zijn, kunnen er dus voor zorgen dat je je meer ontevreden voelt over je lichaamsbeeld.

Kortom, tijdens de perimenopauze verandert het lichaam. Dit heeft deels te maken met hormonen, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Tijdens deze periode van zo’n 10 jaar is bij veel vrouwen het lichaamsbeeld minder positief in vergelijking met de pre-perimenopauze of de menopauze. Dit komt door stress, lichaamsveranderingen, dieetverleden, conditioneringen, schoonheidsidealen in de westerse cultuur, veranderende identiteit en de intensiteit van emoties. Deze factoren samen zorgen ervoor dat de perimenopauze voor veel vrouwen een uitdagende periode kan zijn.

3 stappen om met een positief lichaamsbeeld door de perimenopauze heen te bewegen

In mijn coachprogramma’s richten we ons niet alleen op het creëren van een gezonde leefstijl om je lichter door deze fase heen te helpen. Ik hanteer een holistische aanpak waarbij we naar jou als mens kijken op alle niveaus. We werken stap voor stap aan veranderingen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, zodat je vol zelfvertrouwen en met energie door de perimenopauze gaat.

De volgende stappen kun je zelf al aandacht aan besteden om te ontdekken wat ze voor je kunnen doen.

Stap 1: Rouwen

Het echt erkennen dat je het moeilijk vindt dat je niet meer het lichaam hebt dat je had, en ruimte geven aan het verdriet dat daarbij hoort, is belangrijk voor meer lichaamsvrijheid. Hoe meer je dit onderdrukt of je ertegen verzet, hoe lastiger het is. Dit is een mooie fase om na te denken over wat je wilt loslaten. Vaak gaat het niet alleen om het lichaam zelf, maar om het plaatje dat je erop hebt geplakt over hoe het eruit zou moeten zien en de gehechtheid daaraan. Dit geldt ook voor ouder worden; je laat niet alleen je jongere uiterlijk los, maar ook de associaties die je eraan koppelt, zoals je gezondheid. Het kan zijn dat je moet rouwen om het verlies van strakheid, zichtbaarheid, opvallen en aantrekkelijk zijn, die bij je vroegere identiteit hoorden. Druk die gevoelens niet weg, maar laat ze toe, wat het ook is, want dit proces is heel persoonlijk. Stel jezelf de vraag en wees nieuwsgierig naar de antwoorden die in je opkomen: waar ben ik gehecht aan bij dit jongere lichaam?

Besef dat het leven niet stopt als je ouder wordt; ouder worden brengt ook voordelen met zich mee. Het is waardevol om dit proces bewust te doorlopen. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je aan de oppervlakte blijft en een hyperfocus ontwikkelt op hoe je eruitziet. Vanuit daar lijkt de enige oplossing te liggen in een facelift, vet weg laten zuigen, botox of afvallen door op dieet te gaan.

Als je ruimte maakt voor deze gevoelens van verdriet, kun je tot meer acceptatie komen en ruimte creëren om deze levensfase te waarderen.

Tijdens mijn verschillende coachtrajecten werken we hier samen aan.

Stap 2: Creëer een positieve mindset rondom ouder worden

Er zijn ook vrouwen die ouder worden als positief ervaren. Uit onderzoek blijkt dat zij minder last hebben van de veranderingen van hun lichaam en er zelfs positief over zijn. Zij zien ouder worden als een natuurlijk onderdeel van het leven. Ervaar jij struggles met je lichaamsbeeld tijdens de perimenopauze? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Kan ik hoe ik kijk naar ouder worden veranderen? Kan ik er positief naar kijken?
  • Wat heb ik nodig om ouder worden te zien als een natuurlijk onderdeel van het leven, waar ik positieve invloed op kan uitoefenen?

Zelf zit ik nog niet in deze fase van mijn leven, maar ik heb vele cliënten door deze fase heen begeleid, en dat is een rijk proces. Ik leer enorm veel van het werken met vrouwen uit verschillende leeftijdscategorieën en voel bewondering voor alle vrouwen die bereid zijn om naar zichzelf te kijken. Er zijn meerdere manieren waarop je door deze fase kunt gaan. Een deel is werken aan een meer neutrale kijk op jezelf, met als uitgangspunt: “Dit is een menselijk lichaam.” Daarna kun je wellicht een manier ontwikkelen om te leren zien dat er een geweldige diversiteit aanwezig is in onze lichaamsvormen.

Ik gun het iedereen dat als je ouder wordt, je ouder worden kunt gaan zien als een wonder, iets dat mooi is en dat bij het leven hoort, in plaats van ertegen te vechten.

Dat je acceptatie en waardering kunt vinden voor het feit dat je uiterlijk verandert. Als je dat echt wilt, is het van wezenlijk belang om je overtuigingen over ouder worden bewust te maken en, als ze niet positief zijn, een positievere kijk te ontwikkelen.

Stap 3: Een gezonde leefstijl creëren

Gelukkig kun je veel invloed uitoefenen op de symptomen die horen bij de perimenopauze. Zo natuurlijk mogelijk eten, veel bewegen, de juiste supplementen, een goede slaaphygiëne en ervoor zorgen dat je voldoende ontspanning en rust neemt, zijn essentieel om de perimenopauze prettig door te komen. Deze leefstijl helpt ook bij het creëren van een positief lichaamsbeeld. Als jij je goed voelt over hoe je voor jezelf zorgt en in balans bent, zal je trots zijn op jezelf en daardoor veel neutraler of zelfs positiever naar jezelf kijken.

Zit jij in de perimenopauze en ervaar je veel klachten?

Zit jij midden in de perimenopauze en herken je jezelf in deze uitdagingen? Je hoeft het niet alleen te doen. Ik werk wekelijks met vrouwen die soortgelijke ervaringen doormaken. Boek hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek, en samen ontdekken we hoe jij deze fase vol kracht en zelfvertrouwen kunt doorstaan.

Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.

Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? 
Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten. Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

Privacy Policy