Home » Diëten is geen duurzame oplossing

Diëten is geen duurzame oplossing

by Anita Mulderij

De illusie van diëten: geen oplossing, maar verergering van problemen

“Ze verminderen je zelfvertrouwen, laten je voortdurend een gevoel van falen ervaren en leiden ertoe dat je steeds verder vervreemdt van je lichaam.”

DIËTEN EN ZELFBEELD: EEN ONGEZONDE CYCLUS

De dieetindustrie oefent al geruime tijd aanzienlijke invloed uit op hoe mensen zichzelf en hun lichaam waarnemen. Ze speelt in op de angst van mensen om niet geaccepteerd te worden, om er niet bij te horen. Er wordt gesuggereerd dat als je een specifiek dieet volgt, je gewicht zult verliezen en pas dan aanvaardbaar zult zijn.

Dit kan resulteren in herhaaldelijke valstrikken waarin je telkens weer terechtkomt, en waarbij je steeds opnieuw kiest voor een dieet. Het gevolg hiervan kan het jojo-effect zijn, en in sommige gevallen zelfs een toename in gewicht. Het is van essentieel belang om in te zien dat diëten niet dé oplossing zijn voor jouw problemen, maar eerder bijdragen aan de verslechtering ervan. Ze ondermijnen je zelfvertrouwen, laten je voortdurend een gevoel van falen ervaren en dragen bij aan een grotere vervreemding van je lichaam.

Anita Mulderij: een diëtist is niet altijd dé oplossing

Anita Mulderij – Gecertificeerd holistisch voedings- en Body Confidence coach.

DUURZAME VERANDERING GAAT VOORBIJ DIËTEN, ZONDER STRIJD

Een dieet richt zich altijd op korte termijn behoeften, terwijl het aanpassen van je levensstijl en je perceptie van je lichaam tijd vergt. Vooral als je al je hele leven hebt geprobeerd diëten te volgen, is het niet iets dat je binnen een maand bereikt. Zeker niet als je het grondig wilt aanpakken en een blijvende, gezonde levensstijl wilt ontwikkelen.

Mijn benadering legt de nadruk op langetermijnbehoeften. Dit betekent dat je leert om je te concentreren op het heden. Wat heb ik vandaag nodig om me goed te voelen? Welk voedsel geeft me een verzadigd gevoel? Waar kan ik een paar uur mee vooruit? Hoeveel beweging heb ik nodig? Momenten van ontspanning? Voldoende slaap? En wat bezorgt me vreugde?

Als je jezelf dagelijks leert te geven wat je nodig hebt om je prettig in je lichaam te voelen, zal gewichtsverlies vanzelf volgen als je te kampen hebt met overgewicht. Je hoeft hier niet hard voor te zwoegen of een strijd van te maken. Je mag ervan genieten en je eigen tempo volgen. Het prachtige is dat je vandaag al een goed gevoel kunt hebben; je hoeft daarvoor niet per se 10 kilo lichter te zijn.

AFVALLEN ZONDER DIËTEN

“Bij mensen die ik begeleid, die vaak een scala van diëten hebben gevolgd, zie ik direct een last van hun schouders vallen wanneer ze beseffen dat ze geen honger hoeven te lijden, niet hoeven te zwoegen in de sportschool en de tijd mogen nemen.”

Vanuit die innerlijke rust krijg je een veel helderder inzicht in wat werkelijk nodig is om je weer comfortabel te voelen in je eigen lichaam. Deze behoeften variëren per persoon. Voor sommigen gaat het om het helen van oude gedragspatronen, voor anderen om het omgaan met emoties, en voor weer anderen draait het om het ontwikkelen van een nieuwe mindset en het loslaten van belemmerende overtuigingen. Bij bijna iedereen hoort ook het ontdekken welk voedsel gunstig aanvoelt voor het lichaam en welke vorm van beweging als prettig wordt ervaren.

In mijn trajecten geef ik het lichaam een stem terug, in plaats van te blijven focussen op voedsel vanuit het denken (zoals de dieetindustrie vaak propageert). Dit gebeurt onder andere via lichaamswerk, aandacht voor de zintuigen, innerlijke dialoog en ademhalingsoefeningen. Deze stem, die vaak wordt verwaarloosd, bezit echter waardevolle inzichten die weinig gehoord zijn maar desalniettemin cruciale informatie kunnen bieden.

MAAK VRIJBLIJVEND KENNIS

Ben jij er klaar voor om het deze keer anders te doen? Klaar om een blijvende, gezonde levensstijl te omarmen en opnieuw te genieten van je lichaam? Ik begeleid je hier graag bij.

Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

Privacy Policy