De 4 stadia van dit helende proces
Het lijkt steeds essentiëler te worden om liefdevol te zijn tegenover jezelf en je lichaam, een mooie ontwikkeling. Echter, wanneer je je hele leven al hebt gestreden met je lichaamsbeeld en gewicht, kan het omarmen van zelfliefde als een onbereikbaar doel lijken. Het ontbreken van die liefde kan een last met zich meebrengen. Daarentegen biedt het cultiveren van een neutrale relatie met je lichaam – ook bekend als Body Neutrality – een bron van rust en vrijheid.
Wat is Body Neutrality?
Body neutrality betreft het ontwikkelen van een neutrale band met je lichaam. Het betekent het loslaten van labels zoals goed/slecht, mooi/lelijk, dik/dun. Vriendschap sluiten met je lichaam vergt tijd en is een geleidelijk proces. Het omvat het accepteren van je huidige fase. Voel je verdriet als je jezelf in de spiegel ziet? Dat is waar je bent en wat gevoeld moet worden. Verlang je naar een slanker lichaam en blijdschap daarmee? Dat verlangen is ook geldig. Hoe meer je accepteert zonder strijd, des te meer ruimte voor stappen richting body neutrality.
Het belang van zelfonderzoek en emotieregulatie
Lichaamsacceptatie omvat eveneens het vermogen om jezelf kritische vragen te stellen en je gedragspatronen te herkennen. Vaak gebruiken we ons lichaam als projectiescherm voor uitdagende emoties, zoals verdriet, teleurstelling, wanhoop en boosheid. We neigen ernaar de verantwoordelijkheid voor deze gevoelens aan ons lichaam toe te schrijven. Het is van belang om te leren wanneer dit gebeurt en te ontdekken welke behoeften er schuilen achter deze emoties. Waar ontstaat de emotie? Kun je deze omarmen en er ruimte voor maken zonder dat dit direct invloed heeft op je fysieke verschijning? Wanneer je in staat bent om waar je op emotioneel vlak staat te accepteren en te ervaren wat er gevoeld wil worden, zonder dit op je lichaam te projecteren, zet je geleidelijk stappen richting het bereiken van body neutrality.
De vier stadia richting Body Neutrality
De reis van zelfhaat naar body neutrality omvat doorgaans vier fasen, waarin individuen zich ontwikkelen.
Fase 1: In deze fase wordt je gekenmerkt door zelfafkeer, een obsessieve focus op je lichaam, strenge beperkingen op voeding en beweging, constante zelfkritiek en negatieve innerlijke dialogen. Dit put je enorm uit, beïnvloedt je dagelijkse ritme en houdt je voortdurend bezig.
Fase 2: Hier begint de transformatie. Hoewel je nog steeds worstelt met je lichaam en de bijbehorende zorg, zet je stappen om positieve veranderingen aan te brengen. Je begint voorzichtig met zelfzorg en het herkennen van negatieve gedachten. Het vergt nog inspanning, maar je werkt gestaag aan jezelf.
Fase 3: Nu ben je vriendelijker voor jezelf en toon je betere zorg voor je lichaam. Je ontdekt geleidelijk aan wat voor jou een gezonde balans is tussen voeding, beweging en persoonlijke verzorging. Af en toe ben je niet langer gefixeerd op je uiterlijk.
Fase 4: In deze fase komt Body Neutrality tot bloei. Je behandelt je lichaam met dezelfde zorgzaamheid als waarmee je anderen of dierbare zaken koestert. Hierbij voel je je op je gemak. Je lichaam is er gewoon, zonder voortdurende aandacht. Hoewel af en toe nog negatieve gedachten opkomen, overheerst over het algemeen een neutrale kijk op je lichaam. In de spiegel kijken en de mening van anderen worden minder belangrijk. Je prioriteit ligt bij zelfzorg, vitaliteit en energie.
Ontwikkel Body Neutrality met deze 7 tips
Stap 4 lijkt wellicht een verre bestemming, maar de reis van fase 1 naar fase 4 ontplooit zich doorgaans vanzelf wanneer men bewuster wordt van hun patronen. Deze 7 richtlijnen hieronder kunnen je begeleiden gedurende dit proces:
1. Onderzoek en bevriend je innerlijke criticus
Ontdek wanneer je innerlijke criticus het luidst spreekt en begrijp welke emoties er onderliggend schuilen. Bewustwording van zelfkritiek en het beheersen ervan creëert wezenlijke verandering. Herhaal dit proces totdat die kritische stem naar de achtergrond verschuift. Dit gebeurt vaak wanneer je jezelf beter verzorgt en het vertrouwen ontwikkelt om hiermee door te gaan.
2. Gezonde routines
Wat heb jij nodig voor innerlijk welzijn? Schenk aandacht aan slaap, ontspanning, beweging, voeding, kleding, zelfexpressie en steun. Zet dit gedetailleerd op papier en bouw routines die dit bevorderen. Begin elke dag met frisse energie. Als het soms minder vlot verloopt, is dat geen probleem – zulke dagen horen erbij. Pak de draad telkens weer op om stap voor stap zelfvertrouwen op te bouwen en het vertrouwen in je lichaam te herstellen.
3. Innerlijke dialoog aangaan
Bij het verlaten van je huis en in de spiegel kijkend, vraag jezelf af hoe je je voelt over je verschijning. Voel je je op je gemak in je kleding? Indien niet, komt dit doordat je zelf niet tevreden bent met je keuze of omdat je bang bent voor andermans oordeel? Wat is de oorsprong hiervan? Is het werkelijk waar dat anderen een mening over je hebben?
4. De spiegel
Reserveer eens per week tijd om voor de spiegel te staan. Observeer je gedachten en gevoelens terwijl je jezelf aankijkt. Laat alles toe en spreek luidop uit: “Ik omarm wat er nu is en sta mezelf toe alles te ervaren.” Schrijf daarna je gedachten en emoties op. Wat merk je op? Ontdek de veranderingen die optreden wanneer je dit wekelijks blijft doen.
5. Dankbaarheid beoefenen
Je kijk op je lichaam kan eenzijdig zijn door jarenlange focus op de vermeende imperfecties. Bij velen richt dit zich op het buikgebied of kleine oneffenheden op de benen. Sluit elke dag af door één ding te noemen waarvoor je lichaam dankbaar bent. Spreek het hardop uit voor jezelf, deel het met je partner of schrijf het op. Je perspectief zal langzaam verschuiven terwijl je waardeert wat je lichaam voor je doet.
6. In harmonie met je lichaam samenwerken
Als negatieve gedachten over je lichaam overheersen, kan je het als een vijand gaan beschouwen. Hierdoor negeren we soms de signalen die het lichaam ons zendt. Leer de taal van je lichaam opnieuw begrijpen. Het spreekt niet met woorden, maar via ademhaling, sensaties, emoties en bewegingsverlangens. Vertraag, observeer en ontdek wat jouw lichaam je te vertellen heeft.
7. In beweging komen
Is het je opgevallen dat wanneer je intensief beweegt, zoals dansen of wandelen, je je minder druk maakt over je uiterlijk? Dat is het punt waar je naartoe wilt. Onderzoek welke bewegingsvorm jou blij maakt en oefen dit dagelijks uit!
Klaar om te werken aan Body Neutrality?
Als je behoefte hebt aan begeleiding of vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Je staat er niet alleen voor – ik sta graag voor je klaar om je te begeleiden op het pad naar zelfliefde en zelfacceptatie.
Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.
Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten.
Met regelmaat deel ik mijn visie en kennis via diverse platforms, waaronder o.a. Holistik, Jasper Alblas, Inspirerend leven & Bedrock.