Home » Dieetmentaliteit loslaten in 4 stappen

Dieetmentaliteit loslaten in 4 stappen

by Anita Mulderij

Dieetmentaliteit doorbreken: vier stappen naar een gezonde relatie met lichaam en voeding

Als je gedurende je hele leven op dieet bent geweest, is de kans groot dat je een dieetmentaliteit hebt ontwikkeld. Hierdoor vinden eten en bewegen plaats op basis van mentale overwegingen, zonder echt in contact te staan met je lichaam. Het is van essentieel belang om een gezonde relatie met voeding en je lichaam op te bouwen door jezelf nieuwe gedragspatronen aan te leren.

In dit artikel ontdek je vier stappen om je dieetmentaliteit te transformeren naar een gezondere benadering, gericht op proces in plaats van resultaat. Dit is vooral cruciaal voor mensen die hooggevoelig zijn.

DIEETMENTALITEIT ACHTER JE LATEN

Uit onderzoek blijkt dat gedrag in drie weken kan veranderen. Hoewel levenslange patronen meer tijd vergen, is het mogelijk om in deze periode significante stappen te zetten om bewuster te worden en kleine veranderingen door te voeren.

De komende drie weken kun je de volgende stappen nemen om je leefstijl beter af te stemmen op de behoeften van je lichaam en je gevoeligheid. Hierdoor wordt diëten overbodig, herstel je het vertrouwen in je lichaam en zul je moeiteloos afvallen als je te kampen hebt met overgewicht.

STAPPENPLAN LOSLATEN DIEETMENTALITEIT

STAP 1: Stop met eet- en beweegschema’s

Deze week zet je de eerste stap op weg naar een energiek en zelfverzekerd leven, vrij van de belemmeringen van een dieet- en sportschema. Het volgen van strikte schema’s kan ervoor zorgen dat je niet meer naar je lichaam luistert, vooral als je hooggevoelig bent en moeite hebt met een schema dat niet bij je past.

Eten en bewegen zijn bedoeld om van te genieten en energie uit te halen. Een voedzame maaltijd geeft een verzadigd gevoel, waardoor je urenlang zonder gedachten aan eten kunt. Na veel diëten kan dit gevoel van verzadiging verloren gaan. Vaak ben je na een maaltijd al bezig met wat je volgens het schema over een paar uur mag eten.

Ons lichaam heeft een prachtig systeem van honger- en verzadigingshormonen, ghreline en leptine. Een kind stopt met eten als het verzadigd is en huilt als het honger heeft. Door jarenlang dit systeem te negeren, onregelmatig, ongezond of te weinig te eten, raakt het uit balans.

Hoe kun je je gedrag veranderen en opnieuw luisteren naar de signalen van je lichaam en daarbij de dieetmentaliteit doorbreken? Stel jezelf de vraag: “Hoe wil ik me vandaag gedurende de dag voelen en wat is daarvoor nodig?” Je hebt geen strikt schema nodig; je lichaam kan dienen als kompas en je precies vertellen wat het nodig heeft. Er is geen noodzaak om te vechten, te zwoegen of jezelf te beperken.

Stel jezelf de komende drie weken elke ochtend de volgende vragen:
  1. Hoe wil jij je voelen?
  2. Hoeveel energie wil je hebben?
  3. Welk voedsel zorgt ervoor dat jij je lekker voelt?
  4. Wat vind je lekker en is voedzaam?
  5. Waar krijg je energie van?
  6. Waar blijft je buik rustig van?
  7. Op welk voedsel kun je een paar uur vooruit?
  8. Hoe vaak eten per dag is voor jou prettig?

Geef jezelf 21 dagen om dit te ontdekken. Experimenteer met verschillende maaltijden. Als je actief met de antwoorden aan de slag gaat en elke dag beter leert luisteren naar wat goed voor je voelt, zul je vanzelf een balans vinden die voor jou werkt.

Als je overgewicht hebt, zul je in een rustig tempo afvallen en je natuurlijke gewicht bereiken. Bovendien zul je je goed voelen over jezelf. Je geeft jezelf wat je nodig hebt, zonder dwang of beperkingen, en zo bouw je aan zelfvertrouwen.

STAP 2: Welke emoties demp jij nog met eten?

Als je een verstoorde relatie hebt met eten, kan de onderliggende oorzaak te maken hebben met je emoties. Waar beloon jij jezelf nog met eten omdat je bepaalde gevoelens hebt? Welke emoties demp jij graag met eten omdat je ze liever niet wilt voelen?

Het ontdekken van de koppeling tussen je eetgedrag en emoties kan zeer waardevol zijn. Houd daarom gedurende 21 dagen een emotie-dagboekje bij. Noteer welke emoties een grote rol spelen in je eetgedrag en onderzoek of er patronen zijn.

Identificeer de emoties die een grote rol spelen en analyseer je triggers om naar eten te grijpen. Onderzoek welke overtuigingen je gevangen houden in een vicieuze cirkel en leiden tot emotioneel eten.

Dankzij het emotie-dagboek worden je patronen zichtbaar, en je kunt ze stapsgewijs veranderen. Dit zorgt voor innerlijke rust en een gevoel van trots en zelfverzekerdheid. Stel jezelf na elke week de vraag: welk patroon is zichtbaar en welk klein stapje kan ik de komende week zetten om iets anders te doen en mijn resultaten te verbeteren?

Bijvoorbeeld, spreek met jezelf af om iemand te bellen als je je eenzaam voelt, te dansen wanneer je verdrietig bent, of te gaan boxen bij boosheid.

STAP 3: Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een schommelende bloedsuikerspiegel kan extreem oncomfortabel zijn, zeker als je hooggevoelig bent. Maaltijden overslaan kan ervoor zorgen dat je je trillerig en futloos voelt en dat je moeite hebt met het vinden van je focus en concentratie.

Het creëren van een gezonde bloedsuikerspiegel kan er vandaag al voor zorgen dat jij je een stuk beter voelt, zonder vast te houden aan de beperkingen van de dieetmentaliteit. Geef jezelf dus drie weken de tijd om te onderzoeken wat voor jou een fijne eetstructuur is. Sommige mensen eten het liefst drie keer per dag en anderen vijf of zes keer. Experimenteer en ontdek hoe jij je energie stabiel houdt gedurende de dag.

Het eten van gezonde vetten, eiwitten, langzame koolhydraten en groenten is van belang, omdat deze specifiek je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Denk aan eieren, Griekse yoghurt, noten, zaden, pitten, avocado, groenten en producten zoals havermout, boekweit, zoete aardappel en quinoa.

Drink daarnaast lekker veel water en kruidenthee, hiermee houd je ook je energie stabiel. Voor iedereen is dit belangrijk, en zeker als je hooggevoelig bent. Je hebt in dat geval waarschijnlijk sneller last van de gevolgen van een tekort aan water, zoals dipjes in je energie en hoofdpijn.

4. Reken af met food judgement

Ben jij de hele dag bezig met twijfelen over alles wat je eet? Hoor jij een voortdurende voedselpolitie in je hoofd die je vertelt dat je te veel, ongezond, te weinig, slecht eet of tegen jezelf zegt dat je iets wel of niet mag? Kortom, veroordeel jij wat je eet? Dit is ook een onderdeel van de dieetmentaliteit.

Leer observeren zonder te veroordelen. De eerste stap is om te erkennen dat de stem er is en dat je deze niet de leiding hoeft te geven telkens wanneer je teruggaat naar je lichaam.

Dit kost tijd, veel langer dan 21 dagen, maar het observeren dat de stem er is, vormt de eerste en belangrijkste stap en kan al positieve veranderingen tot gevolg hebben.

TOT SLOT

Natuurlijk is ook voldoende slapen, bewegen op een manier waar jij blij van wordt, en jezelf op nummer 1 zetten belangrijk. Wees vooral consequent in wat je doet, zowel qua eten als bewegen. Focus je niet op het resultaat, maar op de kleine stapjes en op vandaag. Wat is nu belangrijk voor je? De resultaten die je behaalt, zijn gebaseerd op dat wat je de meerderheid van de tijd doet. Zolang jij kunt genieten van het proces, elke dag weer, wordt wat je doet duurzaam, voel jij je in balans en krijg je het gewicht dat bij je past.

Heb je behoefte aan ondersteuning?

Heb je het gevoel dat je alleen niet verder komt en dat je ondersteuning nodig hebt om je patronen te doorbreken? Vooral wanneer je al je hele leven lang op een bepaalde manier handelt, kan het lastig zijn om dit alleen te doorbreken. Weet dat ik hier ben om je te begeleiden en te ondersteunen op jouw pad naar verandering.

Tijdens een vrijblijvende kennismaking kunnen we ontdekken welke stappen voor jou het meest geschikt zijn.

Ik heb al honderden mannen en vrouwen geholpen om een gezondere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten. Mijn inzichten en kennis deel ik regelmatig op verschillende platforms, waaronder Holistik.

Heb je vragen, wil je kennismaken of een afspraak maken?

Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier, en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen. Je kunt ook direct een vrijblijvende kennismaking inplannen.

    Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

    Privacy Policy