Home » HSP en diëten: afvallen voor hooggevoelige personen

HSP en diëten: afvallen voor hooggevoelige personen

by Anita Mulderij

Waarom diëten niet werkt als je hooggevoelig (HSP) bent en hoe je dan wél gewicht kunt verliezen.

HSP en diëten is een uitdagende combinatie. Omdat je zoveel voelt kan eten een manier zijn om je emoties te dempen. Het brein reageert hierop door stoffen aan te maken die je direct een beter gevoel geven als je eet. Juist als je hooggevoelig bent, is het essentieel dat je leert om gaan met je gevoelens en de signalen die je lichaam je geeft, anders raak je uit balans. Dat is dan ook de enige oplossing om gewicht te verliezen.

De gevaren van diëten voor hooggevoelige personen

Door je gevoeligheid te onderdrukken en dit te dempen met eten kun je overgewicht ontwikkelen, last hebben van eetbuien of een onstabiele relatie met eten creëren.

Hoewel diëten soms als een oplossing lijkt, is het vaak niet de juiste weg. Diëten houden doorgaans rekening met de behoeften van het algemene gemiddelde, en de opgelegde regels en richtlijnen passen mogelijk niet goed bij jou en je gevoelige lichaam.

Hierdoor loop je het risico de signalen van je lichaam nog verder te negeren en het contact met jezelf en je lichaam te verliezen. Dit kan resulteren in gevoelens van falen als je de opgelegde regels niet kunt volgen, met gevolgen zoals het jojo-effect, een negatief zelfbeeld, en problemen bij het creëren van een stabiel voedingspatroon en levensstijl die passen bij jouw gevoelige lichaam.

BALANS VINDEN IN VOEDING EN LEVENSSTIJL ALS HOOGGEVOELIG PERSOON

Om balans te vinden in je voedingspatroon en levensstijl als hooggevoelig persoon (HSP), is de belangrijkste stap het leren omgaan met je gevoeligheid en luisteren naar de signalen van je lichaam.

Voeding heeft aanzienlijke invloed op diverse aspecten, variërend van je gemoedstoestand tot het in evenwicht houden van je bloedsuikerspiegel, het verhogen van je hartslag, een opgeblazen gevoel in je buik, en nog veel meer.

Door je gevoeligheid te benutten en te ontdekken hoe bepaalde voedingsmiddelen op jouw lichaam reageren, kun je jezelf steeds beter afstemmen op wat goed aanvoelt voor jouw lichaam. Op die manier kun je de perfecte balans bereiken waarbij je op een gezond gewicht blijft en je krachtig en stabiel voelt in je eigen lichaam.

Oplossingen: de eerste stappen die je kunt zetten

Eet zo puur mogelijk

Elimineer bewerkt voedsel uit je eetpatroon.

Creëer een gezonde bloedsuikerspiegel

Focus je op eiwitten en gezonde vetten en ontdek hoe vaak jij per dag wilt eten om je qua energie goed te voelen.

Creëer rust in je lichaam

Elimineer voedingsmiddelen die heftige sensaties in je lichaam geven zoals alcohol, koffie, chilipeper en producten met geraffineerde suikers.

Vertragen

Bepaal je eigen tempo en vind jouw eigen unieke ritme om te kunnen voelen.
Leer weer naar de signalen van je lichaam luisteren.

Emoties leren reguleren

Waar voel je ze in je lichaam? Hoe kun je ze herkennen? Houd een tijdje een emotie dagboekje bij.

Aarden

Zorg ervoor dat je met beide benen op de grond staat en dat je verbonden bent met jezelf.

Verbinden met je lichaam

Door sport, beweging of lichaamswerk.

Jouw lichaam als kompas

Door een dieet te volgen, geef je je autoriteit uit handen. Door een EMB bloedtest traject te doen, ontdekken we specifiek wat jouw lichaam nodig heeft qua voeding, supplementen en leefstijl. Zo kun je heel gericht werken aan jouw wensen en doelen en afvallen op een manier die past bij jouw lichaam en je gevoeligheid.

Als het een uitdaging is om contact te maken met je lichaam en je de connectie met je lichaam helemaal kwijt bent, kan een Touch & Awareness Traject jouw ondersteunen om weer contact te maken met je lichaam. Deze sessies vormen een brug tussen het bewuste en onbewuste dat in je lichaam is opgeslagen. Het kan je bevrijden van opgeslagen spanning en inzicht brengen dat ervoor zorgt dat je je meer dan ooit verbonden voelt met jezelf en je lichaam.

Wil jij je lichaam weer geven wat het nodig heeft? Vul dan het intake formulier in en we ontdekken samen wat de juiste stap is om jou hierbij te helpen!

Stel je vraag

  Plan een kennismaking (+/- 15 minuten)

  Tijdens het gesprek maken we (vrijblijvend) kennis, gaan wij dieper in op jouw situatie, ontrafelen we waar jouw blokkade nog zit en ontdekken we welk programma voor jou het meest kan betekenen.

  Als je je 100% inzet, kan ik je blijvende verbetering garanderen.

  Ben jij het zat om voortdurend te strijden en verlang je naar een gevoel van vrijheid en innerlijke rust als het gaat om je relatie met voeding en je lichaam? Ik ondersteun je hier graag bij. Ik heb inmiddels honderden mannen en vrouwen geholpen om een betere relatie met voeding en eten te ontwikkelen, met blijvende resultaten.

  Deze website maakt gebruik van cookies om de prestaties te verbeteren. Accepteren Meer info

  Privacy Policy